zaterdag 22 oktober 2011

Rita Spijker

Het is nog maar een paar jaar geleden, dat Rita Spijker een lezer was. Niet zomaar een lezer, maar een 1000 boeken lezer. Altijd en overal zag je haar met een boek. 'Het leven is lezen,' leek haar motto.
Nooit dacht ze erover om schrijver te zijn. 'Schrijvers zijn anderen dan lezers,' zal ze gedacht hebben.
Tot ze, tijdens een etentje, wordt uitgedaagd. Ze zit op haar praatstoel. In samenspraak met witte wijn en een glimlachend gehoor tuigt zij de verhalen op van vrouwen van een zekere leeftijd, die hun heil zoeken bij buitenissige therapieën, zalvende goeroes, knedende masseurs en hooglevende Geesten. 'Schrijf dat maar eens op,' zegt een man in het gezelschap gekscherend. Rita bluft dat ze daar wel toe in staat is, maar denkt 'hij heeft gedronken, ik heb gedronken, morgen is het zaterdag en lees ik verder in mijn boek.'     
Maandag belt hij haar. Hij is uitgever, doet haar een voorstel en geeft haar het nummer van de redacteur, die haar zal helpen bij het schrijven van haar eerste boek. Rita valt om van verbazing. Ze schrijft als in één adem haar roman Kreukherstellend. Een carrière is begonnen.
Haar laatste schrijversdaad is het korte 1000 woordenverhaal Onenightstand, het winnende verhaal van VPRO's Café de Liefde, gepubliceerd in de Volkskrant van 22 oktober en verfilmd en uitgezonden in café de Liefde van 24 oktober 2011.



Nu is Rita een schrijfster. Haar nieuwste roman Ver van mij komt in februari uit. 
Als ze niet schrijft, leest ze nog steeds. meer over Rita op www.ritaspijker.nl

Rita Spijker is de hoofdcoach van het tweede korte verhalenproject van dewebschrijvers.nl
Het project begint op 1 december en heeft als thema Vriendschap en andere ongemakken, het thema van de Boekenweek 2012. We hebben besloten om er een duizend-en-één woorden project van te maken.
Voor lezers en schrijvers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten